Menu

Äärioikeisto = äärivääristö

Yhdysvallat on maa, joka ylpeilee olevansa vapauden maa ja rohkeuden koti. Todellisuus ei kuitenkaan ole läheskään noin nättiä.

Sen maa valloitettiin alkuperäisasukkailta. Sen valtion rakensivat maahanmuuttajat Tasa-arvosta tai vapaudesta ei ollut monen kohdalla tietoakaan.

Rotuerottelulla ja nimenomaan mustien alempiarvoisella kohtelulla on maassa ollut perinteisesti varsin ongelmallinen historia. Satoja vuosia käytössä ollut orjuus kiellettiin vihdoin vuonna 1865 hyväksytyllä perustuslain 13. lisäyksellä, mutta vasta vuosisata (!) vuotta myöhemmin pääsivät mustat nauttimaan tasavertaisista  kansalaisoikeuksista yhtäläisen äänestysoikeuden muodossa.

Tuossa välissä eteläisiä osavaltioita terrorisoi kenenkään asiaan puuttumatta valkoista ylivaltaa ajava Ku Klux Klan. Huppujensa tarjoaman anonyymiyden turvin he kylvivät kauhua mm. julkisten lynkkausten kautta. Vuonna 1963 kansalaisoikeusaktivisti Martin Luther King piti kuuluisan puheensa, jossa kertoi unelmastaan, jossa ”kaikki olisivat maan alkuperäisen uskon mukaan tasa-arvoisia.”

Se, että Valkoisen talon isännäksi nousi vuonna 2009 ensimmäistä kertaa musta presidentti antoi toivoa siitä, että unelmasta oli viimein tulossa totta. Obaman valinta valoi uskoa ruskeisiin sukupolviin maan rajojen ulkopuolellakin.

Viime viikonlopun tapahtumat Virginian Charlottesvillessä kuitenkin osoittavat, kuinka pelottavan monta askelta taaksepäin tuo unelma on Valkoisen talon nykyisen oranssin isännän aikana ottanut. Enää näitä vihamielisiä näkemyksiä ei tajuta edes hävetä, vaan Internetin keskustelupalstojen anonyymien nimimerkkien sijaan niitä julistetaan kaduilla; omilla nimillä ja kasvoilla.

Luulitko Ku Klux Klanin jääneen historian häpeäpilkuksi? Ehei.

Heitä on Yhdysvalloissa tällä hetkellä arviolta ainakin 8000. Määrä on kasvussa ja siihen kuulumisesta on tullut taas ylpeilyn aihe. Valkoista ylivaltaa peräänkuuluttavan äärioikeiston marssi toi Charlottesvillen kadulle niin heidän edustajiaan kuin natsilippujakin.

Yhdysvalloissa.

Vuonna 2017.

Eivätkö nämä ihmiset ole todellakaan oppineet edellisten sukupolvien virheistä yhtään mitään? Kuinka typeriä he voivat olla?

Valkoisen talon retoriikassa puhuttiin (suomalaisesta perspektiivistä käsin valitettavan tutunoloisesti) ääripäistä. Totuus on tässäkin se, että niitä ääripäitä on vain yksi. Ja se on äärimmäisen väärässä oleva äärioikeisto.

Trump itse kieltäytyi itsepäisesti tuomitsemasta äärioikeiston väkivaltaa ja heidän eriarvoisuutta ajavaa törkeää agendaansa. Ja miksei olisi – nimenomaan heidän äänillään Trump on asemaansa päässytkin. Asia ei jäänyt natseilta huomaamatta: sitä jopa julkisesti kiiteltiin.

Poliittisen paineen kasvaessa joutui Trumpkin kuitenkin nöyrtymään, joskin eleen uskottavuus oli siinä vaiheessa kiusallisen olematon. Twitter-universumissa kun kaksi päivää on ikuisuus – etenkin Trumpin kaltaiselle öykkärille, joka tavallisesti suoltaa hänen henkisen vakautensa kyseenalaistavia twiittejään käytännössä vuorokauden ympäri.

Jos tästä kaikesta on löydettävä jotain hyvääkin sanottavaa, on se se tapa,  jolla yhteinen vihollinen on hetkeksi yhdistänyt normaalisti toistensa kurkuissa olevat demokraatit ja republikaanit. Äärioikeiston agenda on tuomittu selkeäsanaisesti puoluekentän molemmilta laidoilta ja viesti on ollut yhtenäinen.

Meitä on enemmän.

Te ette meitä voita .

Me emme anna tämän tapahtua uudelleen.

Tällaista toivoisin Suomeenkin. Meidän on otettava kanta ja puolustettava sitä.

Kansan yhtenäisyyttä vihapuheillaan hajottamaan pyrkivä liikehdintä on vaarallista ja se on pysäytettävä heti alkuunsa. Yhteiskuntamme perustana olevaa yhdenvertaisuutta vastaan hyökkäävät ryhmittymät on kiellettävä lailla. Ei sananvapautta ole sen vuoksi sodissakin puolustettu, että sitä voitaisiin käyttää kanssaihmisten terrorisointiin.

Niiden ei tule antaa marssia kaduilla – ei kokoontumisvapaudenkaan varjolla ole oikeutta levittää pelkoa.

Jos eri etnisyys, uskonto tai ihonväri tekee sinun mielestäsi muista ihmisistä sinua ala-arvoisemman ryhmän, jotka eivät ansaitse tasa-arvoisia oikeuksia sinun kanssasi, sinä olet rasisti.

Rasismi taas on syrjintää ja sellaisena laitonta. Lisäksi se on typerää.

Siinä ei ole mitään ylevää – ei vaikka sitä kuinka yrittäisi verhota näennäisälylliseen  ”maahanmuuttokriittiseen diskurssiin” tai pseudotieteelliseen rotuhygieniaan. Ennenkuin jälkimmäistä edes yrittää, kannattaa muistaa, että mm. 1900-luvun alun ruotsalaisten ja saksalaisten ”tiedemiesten” mukaan suomalaiset itse ovat sitä älyllisesti alempiarvoista rotua.

Niin kauan aikaa, kun Suomessakin poliittiset päättäjät flirttailevat hiljaisella hyväksynnällään näiden liikkeiden kanssa ja nöyristelevät äärioikeiston äänien edessä, tullaan vastaavaa ihan varmasti näkemään meilläkin.

Sitäkö me todella haluamme? Vai valitsemmeko me suomalaisen suoraselkäisyyden sekä yhtenäisen rintaman? Katsommeko vihollista tiukasti silmiin ja sanomme:

Meitä on enemmän.  

Te ette meitä voita .

Me emme anna tämän tapahtua uudelleen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Husu Hussein

Husu Hussein

Konsultti ja yhteisöpedagogi, Eurovaaliehdokas numero 88.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!